PCR teszt és az egészségügyi adatok AZONNALI megismerhetősége
2020. szeptember 29. írta: Antal Tibor (Elnök)

PCR teszt és az egészségügyi adatok AZONNALI megismerhetősége

tubes-3857899_1280.jpgEz a leírás annak az apropóján született meg, hogy sokan még nem tudják, hogy milyen sok mindenre képesek otthonról, kényelmesen, telefonálás, sorbanállás és idegeskedés nélkül.

Éppen ezért elsősorban az ő számukra mutatom be, hogy mire is jó az online egészségügyi rendszer, amiben a PCR tesztek és a gyógyszer felírások abban a pillanatban megjelennek, ahogy azokat rögzítik. Ez persze talán már nem újdonság. Az azonban valószínűleg még sokak számára lesz az, hogy ez éppen az a pillanat, amikor önök is jogosulttá válnak azok megtekintésére és felhasználására is.

Ami azt jelenti, hogy előbb tudhatják meg az eredményeket, mint a saját háziorvosuk, gyógyszerészük!

Ezen kívül bemutatok még pár tippet és trükköt az online rendszerben, amiről szintén csak kevesen tudnak, pedig érdemes lehet a lehetőségekkel élni. Először azonban irány a PCR teszt és a gyógyszerkiváltás!

A rendszer a https://www.eeszt.gov.hu/ oldalon a jobb felül található "Belépés" gomb megnyomásával érhető el, vagy közvetlenül a https://www.eeszt.gov.hu/hu/bejelentkezes linken keresztül:

eeszt.png

Ahol a rendszer az azonosítás érdekében a szokásos ügyfélkapus bejelentkezésre irányít át. Amikor az is megtörtént, akkor kell megadni a TAJ számot:

eeszt1.png

Ami első látásra és a GDPR alapján "felesleges" adatbekérésnek tűnik, ez azonban nem így van, mivel: 

A rendszer nem csak a bejelentkezett felhasználó egészségügyi adatainak a megmutatására képes, hanem mindazon személyek adatainak a megmutatására, amelyekhez az azonosított felhasználó hivatalos meghatalmazással rendelkezik!

Ami pontosan azt jelenti, aminek hangzik, azaz a jogosult megtekintheti a gyermekei, a szülei leleteit, felírt gyógyszereit, tesztjeit, mindazt az adatot, amihez a meghatalmazó EGYENKÉNT vagy MINDEGYIKHEZ a hozzájárulását adta. Erről azonban egy kicsit később, először a tesztról és a gyógyszerekről. Amikor tehát a belépés megtörténik, akkor a következő oldalon ezek a lényegi elemek jelennek meg:

eeszt2.png

És amelyek közül a felső-középső menüpontban jelennek meg a leletek és a kórtörténet, vagyis adott esetben az elkészült PCR teszt is:

eeszt4.png

A másik fontos menü a bal felső, az "E-Recept",

ebben lehet ugyanis a felírt és ki nem váltott, illetve a már kiváltott recepteket is ellenőrizni. Ha itt megjelent a recept, akkor azt azonnal ki lehet váltani a gyógyszertárban!

És ha már EESZT, akkor szeretném felhívni a figyelmet még két lehetőségre. Az egyik ezek közül az "E-beutalók" ahol azok a dokumentumok jelennek meg, aminek az alapján egy szakrendeléssel, vagy egészségügyi ellátással fel lehet, avagy fel kell keresni egy intézményt. Abban az esetben tehát, ha nincs szükség papír alapú beutalóra - amire azért sok vizsgáltnál még a részletes szakvélemény miatt szükség lehet -, akkor az ellátást már igénybe is lehet venni. Abban az esetben viszont, ha mégis fel kell keresni a rendelőt, akkor ebben az esetben is tudni lehet, hogy a beutaló már elkészült, azért már csak el kell menni, és csak át kell venni, tehát biztosan nem kell annak az elkészítésére várni!

A másik érdekes lehetőség a "Digitális önrendelkezés" - ezt szokták némi dörgedelemmel DÖR-nek becézni - mert itt egy olyan kényelmi funkciót lehet beállítani, amit szó szerint alig ismernek az emberek:

Igen, jól látják: Azt lehet beállítani, hogy ha egy lelet - például a PCR teszt - elkészült, vagy a gyógyszer felírásra került, vagy egy tetszőleges dokumentumot töltöttek fel a rendzerbe, akkor arról automatikusan értesítést küldjön a rendszer. Azaz, még csak belépegetni sem kell többször, mert ezt a beállítást elég egyszer megcsinálni.

Ugye, hogy milyen kényelmes is ez a rendszer? Vajon miért is nem tudtak erről az emberek?

Pusztán az ínyencek kedvéért pedig azt is megjegyzem, hogy az "önrendelkezésnél" a meghatalmazásokat is be lehet állítani, azt is, hogy ki ismerhesse meg, és ki nem az egészségügyi szolgálató rendszeren belül az adatait.

Ezek a legfontosabb részek a pandémia idején, de ha valaki egyszer benéz a rendszerbe, akkor érdemes áttekinteni a lehetőségeket, mert sok olyan témában lehet azonnal választ kapni, amiben eddig megszokásból mindenki sorban állt, vagy az orvosához zarándokolt.

Covid mentes békés őszt kívánva mindenkinek,

Antal Tibor

Elnök

süti beállítások módosítása