Védettségi igazolvány - LeeLoo Dallas Multipass!
2021. április 29. írta: Antal Tibor (Elnök)

Védettségi igazolvány - LeeLoo Dallas Multipass!

 

comments_app_1.jpgNyah!

Már csak azért, hogy ilyen szép echte ungarische wirtschaft formájában kezdjem ezt a szösszenetet. Amekkora marhaságokat (ide más szót szerettem volna írni, de a nyomdabillentyűk nem tűrnék) olvasok erről a szerencsétlen okmányról, úgy érzem, ideje tiszta pálinkát önteni a pohárba.

Mi ez az egész? Mire jó ez az egész?

Nos, a válasz végtelenül egyszerű. Arra való az igazolvány, hogy legyen. Most nem csak arra érdemes gondolni, hogy ez mennyire felesleges a nemzetközi oltási könyv mellett, illetve a mindenkinek a kezébe nyomott oltási igazoláshoz képest, és még csak nem is arra kell gondolni, hogy mekkora üzlet több millió ilyen kártyát legyártani. Persze ezeket sem kell elfelejteni, de próbáljuk az értelmet felfedezni.

Ez pedig nem is olyan nehéz. Miért kell ilyen dokumentum?

Azért mert szerencsére egy demokráciában a szolgáltatók még nem rendőrök és nincsenek is olyan jogosultságaik, mint egy hatóságnak. Ennek megfelelően kell valami olyasmi, amit nem lehet otthon kinyomtatni, vagy hamisítani, aminek az érvényességét könnyű ellenőrizni. Ezt pedig történetesen ez a kis plasztik a QR kódjával éppen bárki számára biztosítja. Amikor ezt valaki kézhez kapja, akkor valójában semmi új dologról nem fog tudni. Amikor azt valaki megnézi, akkor is csak annyit fog tudni, hogy valakinél van egy ilyen igazolvány. Ugye egy ideje ezen megy a polemizálás, hogy "nincs fénykép rajta, elkérem a haverét" bla-bla-bla, ajjajjajj...

Mit téveszt ilyenkor mindenki szem elől?

A lényeget. Azt, hogy milyen célt szolgál ez a kártya. Azt, hogy zárt területen, kvázi összezárva csak olyanok legyenek együtt, akik védettek. Ez tehát nem diszkriminatív abban az értelemben, hogy akinek nincs az nem léphet be valahová, hanem pro-aktív, hiszen azt mondja ki a jogszabály, hogy olyanok lehetnek egy légtérben, akiknél a fertőzés SÚLYOS állapotának a kialakulására a gyakorlatban nincs esély (Titanic effektus). Vagyis nem arról van szó, hogy érdemes lenne csalni ezzel, hiszen:

Az egy komplett idióta, aki más kártyájával bemegy azok közé, ahol garantáltan el fogja kapni a vírust a tömeges jelenlét miatt.

A hülyeség persze állampolgári alapjog, de ebbe ezúttal bele lehet halni.

Viszont - kivételesen - ebbe nem az ártatlanok halnak bele, hanem adott esetben a csalók. Nem arról van tehát szó jelen esetben, hogy a csaló mások életét kockáztatja, hanem arról, hogy a sajátját és a saját környezetének az egészségét. Amit - ha képes ilyenkor is csalni -, akkor egyébként sem tartott tiszteletben.

Ebből következik, hogy a kártyák lényege az, hogy:

Ahová feltételekhez kötött a belépés, ott szűrjék azokat, akik bemehetnek, mert a számukra már nem jelent súlyos, halálos kockázatot a vírus. Ezzel szemben ahová nem feltételhez kötött a belépés (például az éttermek esete) ott nem előírás a kártya birtoklása.

Ebből következik, hogy ebben az esetben kivételesen teljesen érhető cél rendelődik a kártyához még akkor is, ha ezt pont nem kötötték az érintettek, az úgynevezett választópolgárok orrára. Merthogy koncertre, színházba, sporteseményre (tudom, foci) bemenni nem kötelező, csak egy lehetőség. És a lehetőséghez például jegyet is kell venni. A jegyet pedig el fogják kérni a belépéskor. Amikor tehát valaki belép, akkor így is-úgy is elő kell vennie a belépést biztosító papírt, vagy egyéb dokumentumot, tehát pontosan nulla többletteher egy igazolvány felmutatása. Nem véletlen, hogy nem is kell a személyazonosságot ellenőriznie a kártyát megtekintő személynek, hiszen számára nem az a lényeg, hogy KI MEGY BE a kártyával hanem az, hogy AKI BEMEGY, annak legyen kártyája. A személyazonosság ellenőrzésének néha lehet jelentősége, de leginkább soha.

Ja igen, ha már egyszer a szakmámba vág:

A kártyáról másolatot készíteni, azt előre küldeni, lefényképezni szigorúan tilos.

Ennek az oka ugyanis rendkívül prózai, a kártya ÖNMAGÁBAN egy Egészségügyi adat, mert az oltást vagy a betegségen átesettséget igazolja. Ennek okán a kezelésbe vételre gyakorlatilag senki és semmiféle indokkal sem lehet jogosult, mert nem tud egyetlen olyan célt sem nevesíteni, aminek az érdekében erre szüksége lehetne.

Ebből következik, hogy a KÁRTYA FELMUTATÁSA a legtöbb, ami elvárható, az átadását még kérni is tilos, esetleg kétes és túlbuzgó mócsing esetén esetleg azt lehet megélni, hogy megkérnek valakit arra, hogy mutasson be egy fényképes igazolványt ha mindenáron húsos fagyiként akarja magát azonosítani a legújabb társadalmi nem sikeres elfogadásának az okán, és úton a Fhloston Paradise-ba.

Mielőtt pedig elfelejtem, minderről pedig nem is szükséges senkit sem külön tájékoztatni, vagy magyarázni. Hiszen EZ A TÖRVÉNY (na jó, rendelet, de ne szőrözzünk a szavakkal). Ha valaki kérdezi, hogy "DE MIÉRT?" akkor újra szinkronizáljuk visítkát, majd megsimogtjuk a kockzkafejét és elmondjuk szépen, lassan és tagoltan:

MERT EZ A SZABÁLY.

Kész, ennyi az egész.

A világ legegyszerűbb dolgát sem vagyunk képesek érthetően és magyarul elmondani az embereknek. Holott, ez lenne a kötelezettsége azoknak, akik ezt a rendszert megalkották. Mert ezek az Európai Unió igéi, a szabályai, az etikája.

Bölcs belátást mindenkinek, hogy ne játsszon a saját életével, egyben pedig jó egészséget kívánok mindenkinek!

süti beállítások módosítása